Határozottan hiszek abban, hogy a pozitív hozzáállás hozzájárul a kedvező végkifejlethez. Vizsgálatok mutatták ki, hogy ha arra számítasz, hogy a baba nem hagy éjszaka aludni, akkor nem is fog. Szóval csak a legjobbat képzeld el, és ne keresd a problémákat! Ez nem azt jelenti, hogy ne foglalkozz a meglévő gondokkal, csupán azt, hogy ne keress újabbakat. És amikor a dolgok nem úgy alakulnak, ahogy szeretnéd, akkor nem kell felesleges aggodalmakkal tetézni a bajt. Erre neked nincs időd, sem energiád.

A legtöbb nő fél a szüléstől: Nagyon fog fájni? Végig tudom majd csinálni? Nem lesz semmi baja a babának? Természetes, hogy félünk az ismeretlentől. Ugyanakkor ez az a helyzet, amikor a félelmek ellenére tenni kell a dolgodat, mert így vagy úgy, szülni fogsz! Tartsd magad távol azoktól, akik rémtörténetekkel traktálnak! Érdemes meghallgatni mások szüléstörténetét, de ismerek olyanokat, akik bújják az internetet, és a végén teljesen kiakadnak azon, mi minden történhet szülés közben. Ne vedd magadra mások baját! Semmi szükség a drámára. Nem azt mondom, hogy nem történhet baj, csak arra bíztatlak, hogy bizakodva állj hozzá, hogy gyermeket hozol a világra. Optimista, lelkes emberekkel vedd körül magad, mert így boldogsághormonok szabadulnak fel benned, és jobban fogod érezni magad. Szabadon eldöntheted, hogy kerülöd a károgókat és pozitívan gondolkodsz. Hát dönts úgy, és kész.

varandos no2

A pozitív gondolkodáshoz az is hozzátartozik, hogy arra összpontosíts, amit szeretnél, ne arra, amit nem. Akik a második gyereküket várják, gyakran mondják például, hogy nem szeretnék, ha a nagyobb féltékeny lenne a kicsire. Nem szeretnék, ha a két testvér nem jönne ki egymással. És nem szeretnék, ha összecsapnának fejük fölött a hullámok. Erre én azt szoktam felelni, hogy inkább azzal foglalkozzunk, hogy mit szeretnénk, és hogyan fogjuk azt elérni. A következő fejezetben konkrét ötletet is adok majd erre a problémára. A legfontosabb az, hogy a pároddal beszéljétek meg, hogyan tudjátok elérni a kívánt eredményeket, gondoljátok végig, hogyan tudtok segíteni a testvéreknek, hogy jól kijöjjenek egymással, majd tegyétek meg az első lépéseket.

Egymás támogatása

Mivel rengeteget kell majd tanulnod- akár egy gyerek cseperedik a családban, akár egy újszülött életét igyekszel összehangolni a többi testvér életével- egymás szerető támogatása elengedhetetlen. Többek között ezen múlik , hogy élvezni tudod –e az elsőéletévet.

Beszéljetek az érzéseitekről! Együtt éljétek át a jó érzéseket, és legyetek nyitottak egymás felé annyira, hogy meg tudjátok fogalmazni a nem annyira pozitív érzelmeiteket is. Ha ez utóbbiakról is beszélsz a pároddal, akkor elkerülheted, hogy szorongva, sértődötten teljenek a napjaid. Fontos, hogy számíthassatok egymásra vigasztaljátok egymást öleléssel, bátorítsátok egymást: „ Aggódom, kezd az idegeimre menni a gyereksírás. Nem bírom már hallgatni, fáradt és ingerlékeny vagyok!”

Sok szülő azt hiszi, nem beszélhet nyíltan a rossz érzéseiről, mert azzal beismerné, hogy rögtön az elején csődöt mondott. Ne feledd, hogy jogodban áll rosszul érezni magad- ez természetes. Beszélj róla, tárd fel az érzéseidet, és oldd meg a helyzetet! Légy megértő és elfogadó magaddal és a pároddal egyaránt. És aztán igyekezzetek együtt megoldani a problémát. A védőnő és a gyerekorvos szívesen válaszol a kérdéseitekre, de ők nem élnek veletek. Ha látod, hogy a párodnak valami baja van, akkor beszélj vele, ne söpörd szőnyeg alá a problémát.