Az ünnepek alatt is étkezhetünk egészségesen, ha a megszokott rántott ponty+krumpli menütől el merünk szakadni. Ajánlok egy nagyon finom, bár kicsit drága ételt a karácsonyi asztalra.

lazacfile kortes zoldsalatavalHozzávalók:

A lazachoz:

  • bőr nélküli lazacfilé
  • frissen darált tarka borskeverék
    (fehér-, zöld-, fekete- és rózsabors)

A salátához:

  • 2 db Vilmos körte
  • 1 kis csomag saláta mix
    (káposzta, sárgarépa)
  • 1 fejes saláta közepe összedarabolva
  • 1 cs újhagyma
  • 2 db koktélparadicsom
  • 1 marék rukkola saláta

Az öntethez:

  • fél citrom leve
  • 1 ek. dijoni mustár
  • bors
  • 3 ek olíva olaj
  • kevés folyékony édesítő
  • 1 cs. aprított petrezselyemzöld
  • kevés só

Elkészítés:

A lazacfiléket besózzuk és jól beborsozzuk a frissen őrölt borskeverékkel. Öntöttvas serpenyőben, kevés kókuszzsíron oldalanként 3-3 percig nagy lángon sütjük, majd tálra rakva pihentetjük. Közben elkészítjük a salátát.
A körtét meghámozzuk, vékony szeletekre, majd kisebb darabokra vágjuk. A paradicsom kivételével óvatosan összekeverjük a saláta többi hozzávalójával. Az öntet hozzávalóit kisebb csavaros üvegbe rakjuk, a kupakkal lezárjuk, majd rázva jól összekeverjük. Tálra rendezzük az összekevert zöld hozzávalókat, meglocsoljuk az öntettel, melyet a koktélparadicsom szeletekkel díszítünk. Ezt a műveletet csak közvetlen tálalás előtt végezzük el, hogy a zöldségek roppanósak maradjanak.

A receptet beküldte: Bodnár Éva