Ez egy nagyon finom paleos piskótatekercs. Hangulatában a karácsonyi fatörzsre emlékeztet, de íze sokkal finomabb. Garantálom, hogy a család kedvence lesz.

snickers piskota tekercsHozzávalók:

  • 6 db tojás
  • 1 ek. víz
  • 6 ek. erythritol (porcukor állagú)
  • 5 dkg darált mandula
  • 3 ek. tápióka keményítő
  • 3 ek. cukrozatlan kakaópor
  • 1 tk. vaníliás édesítő
  • 1 ek. olvasztott kókuszolaj

Töltelékhez: 

  • 2,5 dl mandulatej (más tej is jó)
  • 3 ek. gari (cassava dara)
  • 15 dkg datolya (mag nélkül mérve)
  • 1 ek. méz
  • 3 púpozott evőkanál tápióka keményítő
  • 5 dkg durvára tört kesudió

A tetejére:

  • 10 dkg étcsoki
  • 0,5 dl mandulatejszín (vagy más paleo tejszín)
  • 1 ek. kókuszolaj
  • 1 ek. méz
  • kb. 3-4 ek. durvára tört kesudió

Elkészítés:

Az egész tojásokat a vízzel és a porrá őrölt édesítővel keverd habosra a legmagasabb fokozaton. Ez legalább 10-12 percig tart, ezalatt a térfogata a többszörösére nő, sűrű krém lesz belőle. A száraz hozzávalókat vegyítsd el és óvatosan forgasd bele. Majd az edény széléről csurgasd bele az olvasztott kókuszolajat és lazán forgasd össze az egészet. Ne öntsd az olajat a masszába, mindig csak az edény széléről csurgasd bele. Egy nagyobb tepsit bélelj ki sütőpapírral, öntsd bele a masszát, simítsd el téglalap alakúra. A legnagyobb tepsit használd, ami befér a sütőbe. Előmelegített 180 fokos sütőben kb. 18- 20 percig süsd. A megsült piskótát fordítsd egy másik tiszta sütőpapírra, húzd le róla a sütőpapírt amin sült és szorosan tekerd fel. Hagyd hűlni, közben tekerd ki és vissza 1-2 alkalommal.
A töltelékhez a tejet és a datolyát turmixold le, botturmix is jó hozzá. Öntsd egy kis fazékba, keverd bele a garit, a mézet és a tápióka keményítőt. Alacsony lángon kevergetve főzd sűrűre. Akkor jó, ha olyasmi nyúlós állaga lesz, mint az igazi karamellnek, ezért kell bele a tápióka keményítő, ettől lesz ilyen. Hagyd kihűlni, majd keverd bele a kesudiót is. A kesudiót én egy vastagabb zacskóba szoktam tenni és nyújtófával áthengergetem többször, így könnyű darabosra törni, mert a kesudió elég puha.
Tekerd ki a kakaós piskótát, kend meg a kihűlt krémmel. A szélein és a piskóta végén hagyj ki helyet, mert ahogy tekered fel, a krém majd oda fog nyomódni, de ha az egészet megkened, akkor ki fog folyni a szélein és a végén. Szorosan tekerd fel. Nem baj ha nem fért rá az egész krém, mert magában is nagyon finom.
A bevonathoz a tejszínt forrald fel, add hozzá a mézet, az olajat, tördeld bele a csokit és keverd addig, míg elolvad a csoki. Hűtsd vissza, amikor már kihűlt, de még kenhető, vond be vele a tekercs külsejét.  Tortakenő késsel nagyon egyszerű, de sima késsel is lehet. Szórd meg kesudióval, az oldalára óvatosan nyomd rá. Hűtsd be legalább 1-2 órára, majd szeletelve tálald.

A receptet beküldte: Bodnár Éva