A karácsonyi ünnepek alatt sokszor több órán át is az étkezőben tartózkodik a család és a rokonság. Vendégváráshoz, beszélgetéshez készítsünk egy sajttekercset, amit finom szőlőkkel együtt tálaljunk.

sajttekercs szolovel es diovalHozzávalók:

  • 30 dkg trappista sajt
  • 10 dkg ömlesztett krémsajt
  • 3 főtt tojás sárgája
  • 5 dkg puha vaj
  • 10 dkg válogatott szép dióbél
  • 1 fürt fehér nagy szemű szőlő
  • pici szerecsendió

 

 

 

Elkészítés:

Egy fazékban vizet forralunk, amikor felforrt takarékra vesszük és belerakjuk egészben a sajtot. Lefedjük és negyed órát puhulni hagyjuk. Közben az ömlesztett sajtot a tojássárgájával és a vajjal kikeverjük, a szerecsendióval és csipetnyi sóval fűszerezzük. A megpuhult sajtot lapátkanállal márványlapra, vagy szilikonos lapra tesszük és nyújtófával kinyújtjuk. Majd megkenjük a sajtos-vajas keverékkel. A szőlőszemeket megmossuk, leszárítjuk, kettévágjuk és éles, hegyes késsel kiszedjük belőle a magokat. A sajt egyik szélén váltakozva, szépen elrendezzük az előkészített szőlőszemeket és a negyedekre szedett diógerezdeket. Feltekerjük és alufóliába tekerve legalább két órán át hűtőben érleljük. Legjobb és hasznos is előző nap elkészíteni, így jól összeérnek az ízek. Tálaláskor a tekercset kissé ferdén felszeleteljük, szőlővel, dióval tálra rendezzük.

A receptet beküldte: Bodnár Éva