A GI diéta szénhidrát bevitel korlátozásán alapuló fogyókúrás módszer.

A szénhidrátokat két csoportba sorolhatjuk. Ez alapján megkülönböztetünk egyszerű és összetett szénhidrátokat.

Az egyszerű szénhidrátok (péksütemények, édességek, cukrozott italok és ételek, burgonya, rizs, tészta, méz stb.) bevitele után a vércukorszint jobban megemelkedik, ezáltal nagyobb inzulinellátottságra van szükség, hogy a cukorszint csökkenjen. Hosszú távon az inzulintermelés fokozása pedig elhízáshoz vezet.

Ellentétben az összetett szénhidrátokkal (zöldségek, gyümölcsök, gabonafélék). Így ezen szénhidrátok igen jótékonyan járulnak hozzá az egészséges étkezéshez.

A diéta célja tehát nem más, mint a vércukorszint normalizálása, másrészt a felesleges kilók „eltüntetése”. Jól hangzik ugye?

 

fogyokura_GI_dieta

 

Glikémiás Index (rövidítve: GI)

A Glikémiás Index (GI) egy viszonyszám, amely megmutatja, egy adott élelmiszer vércukorszint emelő hatását a cukor vércukorszint emelő hatásához viszonyítva.

Azaz a cukor GI indexe: 100, ehhez képest a burgonyáé például 80.

Élelmiszerek csoportosítása GI index alapján:

magas GI index: burgonya, banán, mazsola, cukor stb.

közepes GI index: spagetti, narancs, szőlő stb.

alacsony GI index: alma, lencse, baba, tej stb.

A GI index jelentősége:

Ha egy adott élelmiszer GI indexe magas, akkor létrejön egy ún. visszacsapás, amikor a vércukorszint lecsökken.

 

Mire épül a GI étrend?

A GI étrendben alacsony és közepes GI indexű ételek szerepelnek. Megakadályozva a hirtelen magasra szökkenő vércukorszint hatására bekövetkező inzulinkiáramlást. Az inzulin igen kedvezőtlen hatású a fogyókúra szempontjából, hisz gátolja a zsírok felhasználást, azaz a fogyást!

Cukorbetegeknek és magas vérnyomással küszködőknek pedig kimondottan ajánlott, hisz a GI értékek figyelembevételével egészségügyi problémájukat is kordában tudják tartani.

Az élelmiszerek GI index alapján történő csoportosítását  ITT tudod áttekinteni!

A GI indexet meghatározó tényezőkről pedig ITT olvashatsz!