A titokzatos zöld turmixok.. Évről évre előkerül a téma így a bikiniszezon kezdetén. Ön is bizonyára olvasott már vagy hallott róla ismerőseitől, barátaitól. Sőt az is lehet, hogy látta is a változást ismerőse bőrén, haján, netán testsúlyán. Kipróbáltuk és működik.

De mi is ez a zöld turmix?

Alapvetően a zöld smoothie-nak az a lényege, hogy gyümölcsök és fűszerek segítségével élvezhető ízt elérve bejuttatjuk a szervezetbe azokat a zöldségeket, amiket soha nem ennénk meg magában.

 

turmix

 

És mire jó?

Számtalan dologra. Nagyon alaposan kipucolja a szervezetet, hisz javítja az emésztést és hatékonyan mentesít a méreganyagoktól. Mindeközben rengeteg esszenciális aminosavhoz, értékes ásványi anyaghoz és vitaminhoz juttatja testünket. Energiát adva rendszeres fogyasztásával segít leküzdeni a fáradtságot, sőt a betegségek elleni harcban is segítőtársunkká szegül. Csökkenti a szervezetben lévő gyulladásokat, és még a rák megelőzésében is komoly szerepet játszik. Kell ennél több?

Mikor fogyasszuk?

Reggel. A zöld turmix reggel a legideálisabb, hisz lúgosít és energiával tölt fel. Pár perc és még a reggeli rohanásban is gyorsan elkészül.

Miből készítsük?

A zöld turmixok alapja nagy részben (kb. 60%-ban) gyümölcs: alma, banán, körte, kivi, mangó, ananász, eper, mandarin.

Ehhez pár zöldlevelet adunk, mint pld: spenót, sóska, madársaláta, tyúkhúr, kelkáposzta, angolzeller.

Ezután jön a fűszerezés: zöldfűszerek, petrezselyem, bazsalikom, menta, citrom-, narancshéj, citromlé, gyömbér vagy akár méz.

És legvégül vízzel hígítjuk olyan arányban, amennyire sűrű italt szeretnénk kapni.

Mit ne tegyünk a zöldturmixba?

Édesítőszert semmiképpen, gyümölcsökkel, mézzel édesíts.

Tejet sem, mert rontja az ízvilágot és nehezíti az emésztést.

Meddig áll el a turmix?

Legjobb, ha azonnali fogyasztásra elegendő mennyiséget készítesz. Ha nem, akkor is csak max. 24 órán át tárold, mert sem ízre, sem állagra, sem beltartalomra nem lesz már az igazi.

 

Pár javasolt zöld turmix kombináció:

spenót – alma - banán,  

saláta – eper - alma,

saláta – kiwi - alma,

sóska – paradicsom - saláta,

saláta – uborka - kapor,

sóska – zeller – paradicsom

 

Zöld turmix receptek: 

Kezdők zöldturmix receptje

1 banán
1 édesebb alma vagy körte
1 cm gyömbér
fél citrom leve
2 csésze friss (bébi) spenót
2-3 dl szűrt víz

 

Kiwi körte zöldturmix
2 kiwi
1 körte
1 banán
2 csésze saláta (lehet fejes saláta,madársaláta, kínai kel, rukkola vegyesen)
2-3 dl szűrt víz

 

Ananászos citrusos zöldturmix
1 banán
1 csésze friss (nem konzerv!) ananász kockázva
1 narancs megpucolva (hártyák maradnak)
3 szál petrezselyem
2 csésze friss saláta (lehet fejes saláta, madársaláta, kínai kel, rukkola vegyesen)
2-3 dl szűrt víz

 

Pomelo gyömbér zöldturmix
½ pomelo megpucolva, hártya eltávolítva
1 banán
1 csésze friss bébi spenót vagy spenót
1 csésze friss fejes saláta
2 cm gyömbér megpucolva, apró csíkokra vágva
2-3 dl szűrt víz

 

Almás rukkolás zöldturmix
2 zöldalma
1 banán
1 csésze saláta (lehet fejes saláta, madársaláta, kínai kel, bébi spenót/spenót vegyesen)
1 csésze rukkola
2-3 dl szűrt víz