Tisztulj savtalanítással!

Úgy érzed, felhalmozódtak benned a méreganyagok? Megmagyarázhatatlan testi tünetek gyötörnek, amik nem állnak össze betegséggé, és nem tudod, hogyan kezeld őket? Vagy csak szeretnéd felkészíteni szervezetedet az ünnepi időszakra egy tisztítókúrával? Hadd adjunk egy tippet: kezdj bele a savtalanításba!

Savak a szervezetben

refluxA szervezet savtalanításának elmélete Kurt Tepperweintól, a Testünk üzenetei, a Mit árul el a betegséged? és további korszakalkotó, a test-lélek egyensúlyát boncolgató kötetek szerzőjétől származik. Tepperwein rámutatott arra, hogy a modern életmód számos momentuma a savasodás irányába tolja el a szervezet egyébként 7,4 körüli, bázikus ph-ját.

A testben alapjáraton is zajlanak olyan folyamatok, amelyek savtermelést eredményeznek. Így például testmozgáskor tejsav termelődik, negatív érzések átélésekor sósav, illetve zsír fogyasztásából ecetsav, hús fogyasztásából húgysav marad vissza. Szervezetünk alapjáraton képes ezen folyamatok kordában tartására, a bélrendszer az emésztés során rengeteg savat semlegesít, bőrünkből izzadság formájában távoznak a savak, tüdőnkből pedig a kilégzéssel.

Sajnos a jelenlegi életmód egy sor további savtermelő szokással tetézte a korábban is meglevőket. Ilyenek például a szénsavat tartalmazó szénsavas üdítőitalok, különösen a kóla, ami a foszforsav nem épp jótékony hatásait is ránk zúdítja. Az alkohol, a cigaretta, a kávé szintén klasszikus savkeltők. A mesterséges tápanyagok – így az igen elterjedt margarin is – a savas felé tolják el a szervezet kémhatását. A praktikusságuknál fogva népszerű kész, félkész élelmiszerektől szintén érdemes tartózkodni. Arról nem is beszélve, hogy a szennyezett levegő önmagában is savasít.

Miért káros, ha felborul az egyensúly?

A test semlegesíteni próbálja a savakat, bázisokkal, ásványi anyagokkal, vitaminokkal. Ezeket a vegyületeket elsősorban a bevitt tápanyagokból próbálja beszerezni, ha azonban nincs elég fedezet, akkor az erekből, csontokból, végső esetben a szervektől vonja el a savtalanítókat. Ha a savfelesleg kezelhetetlenné válik, akkor a kötőszövetekben és az ízületekben rakódik le.

Túl azon, hogy a savtalanításért folytatott harcban felemésztődnek az ásványi anyag- és vitaminraktárak, a folyamatban érintett szervek is megbetegednek. A gyomorsav problémák Reflux-betegséghez vezethetnek, az artériákban érelmeszesedés, a csontrendszer érintettsége esetén csontritkulás, fogszuvasodás léphetnek fel. Asztma, túlzott anyajegyképződés is fenyeget, ráadásul ízületi gyulladások is kialakulhatnak. A fáradtság, alvászavar, migrén, immungyengeség tünetei mögött is az elsavasodás állhat.

Lúgosító étrend

Kurt Tepperwein szerint ilyen mértékben savas életmód mellett folyamatos lúgosításra van szükségünk, méghozzá elsősorban a táplálkozásunkon keresztül. Fogjuk vissza a húsfélék, zsírok, tojás, hüvelyesek, fehérlisztből készült ételek, ecet, cukor, édességek, legfőképpen pedig a mesterségesen előállított élelmiszerek fogyasztását. Helyettük vegyünk fel az étrendünkbe minél több lúgképzőt: gyümölcsöket, zöldségeket, valódi gyümölcs- és zöldségleveket, zöld leveleket, hagymákat, burgonyaféléket, fűszernövényeket, gyógyteákat, teljes kiőrlésű gabonából készült termékeket.

Továbbá engedjük el az életünkből a harag, gyűlölet érzését, mert beindítja a sósavképződést, ezáltal mérgezi a szervezetünket.

Ha pedig böjtölést vagy fogyókúrát tervezünk, előtte töltsük fel magunkat ásványi anyagokkal, vitaminokkal, mert a fogyás során történő zsírcsökkenéskor felszabadulnak a zsírszövetben elraktározott savak, amik a szervezetet megrohamozva rontják a közérzetünket. Ha azonban segítünk szervezetünknek minél gyorsabb semlegesítésükben, roggyanás helyett tisztulásban lesz részünk.

Szabó Elvira