Ahogy a vásárlóutcákon és a bevásárlóközpontokban megjelennek az égőfüzérek és a feldíszített műfenyők, eszünkbe ötlik, hogy ismét lepergett tizenkét hónap, és közel az év végi ünnepek ideje. Nőként pedig megfordul a fejünkben az is, hogy nemcsak a családi együttlétre készülünk, takarítjuk és szépítjük az otthonunkat, de magunkat is illő formába hozni, hogy ne csak a karácsonyfa, hanem mi magunk is beragyogjuk majd az ünnepet.

A formába hozás szó szerint is értendő, már csak azért is, mert az ünnepi dőzsölésre nem árt előkészülni egy kis fogyókúrával (hogy nyugodt szívvel hízhassunk pár kilót). Az alábbiakban röviden bemutatjuk az Atkins-diétát, tippet adva a sikeres alakformáláshoz.

Az Atkins diéta filozófiája

Mint minden komoly fogyókúra, az Atkins-féle koncepció is tartós étrendváltoztatáson alapul. Az eredmények nem két nap után válnak láthatóvá, de egy két hetes alapozó szakasz után megindul a fogyás, vagyis az ünnepek idejére már karcsúbbá válhatunk, ha advent kezdetén belevágunk. Mondhatni, a várakozás időszakának és lelki felkészülésének részét képezheti testi harmóniánk helyreállítása.

 

Az Atkins-módszer nem drasztikus táplálékmegvonást akar a diétázóra erőltetni (mint a klasszikus értelemben vett fogyókúrák), elveti az önsanyargatást, hanem a táplálékbevitel „mintázatának” átalakításával segít visszanyerni a természetes alakot (vagyis nem lesz manöken-formánk!). Olyan működésre serkenti a szervezetet, hogy energiaszükségletét a (gyakran túltengő) zsírraktárak elégetéséből fedezze.

 

fogyokura_atkins

Az Atkins diéta szakaszai

Bevezető szakasz

Az első két hetes időszak azt szolgálja, hogy szervezetünk rákapjon a zsírégetésre. Ezt oly módon érjük el, hogy megvonjuk tőle a szénhidrátot, méghozzá drasztikus mértékben.

Tilos fogyasztani: gyümölcsöt, kenyeret, tésztát, gabonát, keményítő tartalmú zöldségeket (krumpli, kukorica), tejet, joghurtot, túrót, olajos magvakat (dió, mogyoró stb.), kávét, teát és egyéb koffeintartalmú italokat.

Akkor mit ehetünk egyáltalán?

Fehérjéket: baromfit, halat, tengeri herkentyűket, tojást, vörös húsokat (főleg ebből fedezzük a szervezetünk energiaszükségletét). Továbbá zsírok közül: vajat, majonézt, sáfrányt, növényi olajokat (olíva, napraforgó stb.). Engedélyezett napi 20 gramm szénhidrát: elsősorban zöldségek, zöldsaláta, kis mennyiségben tejtermék: sajt, tejföl vagy tejszín.

Így már nem is hangzik olyan elborzasztóan…

Naponta legalább két liter víz bevitele szükséges!

Kerüljük a természetes édesítőszereket is, helyettük a szukralóz, a szaharin, a ciklamát kaphat helyet az étrendben.

Folyamatos súlyvesztés

Az előkészítő szakasz hatására beindul a fogyás, a zsírpárnák apadnak. A súlyvesztés szakaszában hetente 5 grammal növelhető a szénhidrátbevitel, egészen addig, amíg 3-5 kg leadandó súlyfeleslegünk marad.

A szénhidrátfogyasztás növelésének ajánlott sorrendje tápláléktípusokra meghatározva:

  1. egyéb zöldségek
  2. túró, egyéb tejtermékek
  3. olajos magvak
  4. bogyós gyümölcsök
  5. hüvelyesek
  6. keményítő tartalmú zöldségek.

Előkészítő megőrzés

Mire idáig elérkezünk, egész sokféle szénhidrátot fogyaszthatunk, és feltehetően kellemes látvány fogad minket a tükörben. Áttérhetünk a megőrzésre, és ekkortól már heti 10 grammal emelhetjük a szénhidrátbevitelt, amíg nem észleljük, hogy megállt a súlyvesztés. Ez általában 4-6 hétbe kerül, aminek a végén elérjük a természetes versenysúlyunkat. A szakasz végére péksüteményt is fogyaszthatunk.

Élethosszig tartó megőrzés

A megnevezés lényegében arra vonatkozik, hogy az új típusú étrendet, illetve a segítségével rögzített súlyt igyekszünk fenntartani. Naponta 70-120 gramm szénhidrátot fogyasztunk a legváltozatosabb formában, semmi szükség arra, hogy megvonjuk magunktól a kedvenc ételeinket, egyszerűen megtanulunk mértéket tartani.

Megbicsaklások

A kedves olvasó alighanem észrevette, hogy mindez szép és jó, csak éppen közbeékelődik az ünnepi időszak, amikor a fene se fog diétázni. Mint minden jelentős változásra, az étrendformálásra is igaz, hogy az időszakos megtorpanások, visszaesések nem jelentik az erőfeszítések végét, és hogy kútba esett, amit addig befektettünk. Az ünnepi időszak elmúltával szigorítsunk jobban a szénhidrátbevitelen (sőt, ezt az alapelvet akkor is követhetjük, ha nem fogtunk bele Atkins-diétába), és haladjunk tovább a folyamattal. Legfeljebb tovább tart elérni az élethosszig tartó megőrzésig, de a lassan járás nem azt jelenti, hogy visszafordultunk.

Szabó Elvira