Ha lebetegszünk számos esetben gyorsan valami gyógyszerhez nyúlunk, ahelyett hogy magunkba tekintenénk és megkeresnénk betegségünk valódi, lelki okait.

 

Kicsit furán fog hangzani, de először össze kell velük barátkoznunk! Meg kell próbálnunk úgy tekinteni rájuk, mint egy üzenetre, amit a szervezetünk küld felénk!

Életünk folyamán sok tapasztalatot és tünetet gyűjtünk össze, függetlenül attól, hogy foglalkozunk-e velük vagy sem. De semmiképpen se zárkózzunk el azoktól! Ha kicsit magunkba mélyedünk, talán még az is érthetővé válik, hogy sokukhoz szinte ragaszkodunk, még hogyha ez nem is tudatosul bennünk. Orvosi úton számos tünet megszüntethető, azonban az okok megszüntetése nélkül, mindössze azt érjük el, hogy a tünet egyik szervünkről a másikra vándorol át. A tünet ugyanis része pszichológiai árnyékunknak.

 

A tünetben mindig az képződik le, amit nem akarunk tudatosan megélni.

Ez mit is jelent?

Vannak gondolataink, melyeket kiszorítunk tudatos elménkből, mely azután szemtelen módon testünkben jelenik meg. Az eltaszított tartalom testünket, mint egy színpadot fogja használni színházi darabjának előadásához, melyet mi nem akarunk sem látni, sem hallani, ezért szervezetünk úgy dönt, éreztetni fogja velünk! Így kijelenthetjük, hogy a szervezetünkből semmi nem vész el, csak átalakul, más megjelenési formát ölt. A lelki energia tehát testi formájúvá alakul át, de nem tűnik el egészen addig, amíg nem vagyunk hajlandóak azzal tudatosan foglalkozni.

Ezt ismerjük a hétköznapi életből is. Például ha valaki gúnyolódik velünk, amit mi nem tudunk kezelni vagy nem akarunk, a szervezetünk ezt jelezni fogja azzal, hogy elpirul az arcunk. A sok lenyelt dühtől, gyomorfekélyt kaphatunk. Így számos betegségből következtethetünk a megélt emóciókra. Jung és Freud is említi műveiben az árnyék fogalmát, mely elnyomva a tudattalanba kerül.

 

Figyeljünk hát tüneteinkre!

Az elhízás és ami mögötte van:

A magyarok 60%-a túlsúlyos. Mindez összefügg a rossz táplálkozási szokásokkal, a mozgáshiánnyal vagy éppen a stresszel. Így aztán elsők vagyunk a világranglistán a szív- és érrendszeri halálozásban. Az elhízással általában együtt jár a magas vérnyomás, az érelmeszesedés, a szívbaj, az agyvérzés, a trombózis, a súlyos ízületi- és reumatikus megbetegedések, a csontritkulás. Természetesen mindnek köze van az állati zsírokhoz, a finomított olajokhoz, a vegyileg fehérre kezelt margarinhoz és cukorhoz, a sok sóhoz, a finomra hántolt gabonafélékhez.

 

koverno5

 

De nézzük van-e más oka a túlsúlynak!


Igen, sőt a túlsúlynak szinte minden esetben lelki okai vannak.

Ha a lelki gondunkat nem szüntetjük meg, a túlsúly mint tünet ismét jelentkezni fog.

Ez az oka annak, hogy sokan sikerrel lefogynak, ám az új, kívánatos, örömteli testsúly megtartása további problémákat okoz és sok esetben szépen vissza is kúsznak a leadott kilócskák. Ez a szervezet alkalmazkodóképességének is köszönhető, ugyanis a szervezet a fogyókúra során megtanulja nagyon jól értékesíteni a rendelkezésére álló tápanyagokat. Ez a szervezet részéről egy logikus folyamat, felkészül ugyanis a következő esetleges fogyókúrás időszakra. Így aztán amint ismét picit többet kezdünk enni, máris elkezdődik a régi súly visszaépülése. A lelki okok megszüntetése vagy kezelése nélkül hiábavaló minden fogyókúrás törekvés. Az okokat kell kezelni!

(Forrás: Rüdiger Dahlke: Súlyproblémák)


A könyv a Bioenergetic Kiadó webáruházában megvásárolható. ITT