A kínaiak úgy tartják, hogy öt elem alkot mindent a földön. A feng shui tanai szerint, mivel mi emberek is ezen öt elem elegyéből születtünk, így csak ott érezzük igazán jól magunkat, ahol mind az öt elem megtalálható.

Az öt elemhez számtalan tulajdonság kapcsolódik. Ide tartozik a forma, szín, minőség. De nemcsak tárgyakat és jelenségeket jelölnek ezekkel az elemekkel, hanem bennünket, embereket is.

 

Az öt elem pedig: a föld, a fém, a víz, a fa és a tűz.

 

ot_elem_tallr

 

Föld elem:

A föld elem energiája stagnálást hoz létre. Lehúzó, megtartó, lefelé áramoltató. Pozitív és negatív hatásként is értékelhető, hogy stabilitást eredményez.

Formái: lapos, sík, szögletes, négyzet és téglalap alak

Színei: sárga, barna, arany, bézs és föld színek.

Tárgyak: kerámia, agyag, tégla, vályog, cseréptető, sivatagot, mezőt ábrázoló műalkotások

 

Fém elem:

A fém egy úgynevezett összehúzó (egy befelé mozgó) energia.

Formái: kerek, gömbölyű, félkör alak, boltívek

Színei: fehér, szürke, ezüst és pasztell árnyalatok

Tárgyak: fémből készült csillogó kiegészítők, réz- és bronzkilincsek, aranyékszerek, kavicsok, tengeri állatok háza, rozsdamentes acéledények, kő, szikla, márvány , gránit kő járólapok, fém- és kőszobrok

 

Víz elem:

Jelenlétével állandóan mozgásban tartja az energiákat, lehet jinesebb és jangosabb megjelenési formája is.

Formái: szabálytalan, hullámos formák

Színei: kék és fekete

Tárgyak: tükrös, átlátszó, üveg és szabálytalan tárgyak, patakot, folyót, tavat ábrázoló műalkotások, csobogók.

 

Fa elem:

A fölfelé törekvő, megújulást és változást hozó (szerteágazó) energiák képviselője.

Formái: hosszú, nagyra nyúlt, magas tárgyak

Színei: kék és zöld árnyalatai

Tárgyak: fa bútorok, parketta, gerenda, növényi eredetű textília (pld.: pamut, len), virágmintás tapéta és bútorhuzat, virágot ábrázoló csendélet, oszlopok, fatörzsek, függőleges csíkozású tárgyak

 

Tűz elem:

Egy erőteljes, felfelé törekvő, akadályokat nem ismerő életérzést váltanak ki belőlünk.

Formái: hegyes, éles, szúrós formák

Színei: vörös szín árnyalatai: piros, lila, narancs, vörös, bíbor, rózsaszín

Tárgyak: mindenféle világító test (fénycső, villanykörte, petróleumlámpa, gyertya és a napfény is) bőrből, szőrből, állati eredetű anyagokból készült dolgok (gyapjú, szőrme, bőr, csont, tollak), embereket, álatokat ábrázoló műalkotások

 

 

Ez az öt elem minden pillanatban kapcsolatban áll egymással. A közöttük lévő viszony határozza meg, hogy sorsunk milyen irányban fog mozdulni. Három féleképpen gyakorolhatnak ránk hatást:


1. Tápláló, teremtő ciklus

A legkedvezőbb kapcsolat. Az elemek sorrendiségét követve, az óramutató járásával  megegyező irányba az alábbiak szerint: a föld táplálja a fémet, a fém a vizet, a víz a fát, a fa a tüzet, a tűz pedig a földet.


2. Lassító, korlátozó ciklus

Az előbbi ellenkezője. Ilyenkor az óramutató járásával ellenkező irányba haladunk. Ilyen eset akkor fordul elő, ha valamelyik elemből jelentősen több van. Ilyenkor megfordul a kör iránya és az erősebb hatású elem elkezdi csökkenteni a az előző elem hatását. (A feng shui ezt is harmonikus kapcsolatként tartja számon, ám inkább orvoslások céljából használja.)


3. Romboló ciklus

Ebben az esetben két elem között egy kimarad, így az semmilyen formában nem jelenik meg. A föld gátak közé szorítja a vizet, a víz eloltja a tüzet, a tűz megolvasztja a fémet, a fém elvágja a fát, a fa elszívja a föld energiáját. Ezeket a kedvezőtlen kapcsolatokat úgy lehet helyrehozni, ha a közöttük lévő elemet igyekszünk pótolni, megjeleníteni, annak színeiben, formáiban.

 

5elem_nagy_pg