A feng shui három alapelvre épül.

1. Minden él

 Világunkat átjárja a csí. Még az élettelennek tekintett tárgyakban is ott áramlik, nemcsak a sziklákban, növényekben vagy a földben. A dolgok azonban nem csupán saját csível rendelkeznek, hanem magukba fogadják, érzéseink, emlékeink, tapasztalataink lenyomatát is.

Fontos tehát, hogy olyan tárgyakkal vegyük magunkat körül, melyek bennünk jó érzést, hangulatot keltenek. Otthonunkban, munkahelyünkön akkor fogjuk magunkat jól érezni, ha ennek megfelelően rendezzük azt be, és ekkor rögtön érezni fogjuk a biztonságos, meleg fészek érzést. A legközönségesebb tárgy is fontos lehet, ha valamilyen szép emlékünk tapad hozzá, hisz valahányszor rápillantunk feltöltődünk általa. (ez lehet egy gyerekkori ütött-kopott bögre, egy fenyőtoboz, egy madártoll, amikhez örömteli emlékek társulnak, azonnal életre is kelnek) Ám azok a tárgyak, amikhez nem kapcsolódnak kellemes, sőt kifejezetten fájdalmas emlékeket idéznek fel, nem hordozzák számunkra a nélkülözhetetlen, életadó csít. Sőt! Ezektől feltétlen meg kell válnunk! Adjuk el, ajándékozzuk el vagy ha értéktelenek dobjuk ki! Hagyjuk, hogy a csí ismét mozgásba lépjen életükben!

 

2. Minden összefügg

A csí mindent összefűz. Hatást gyakorol az ember és környezete közötti kapcsolatra, az áramló csí keresztül folyik otthonunkon és munkahelyünkön is. Magában a házban is számtalan összefüggést fedezhetünk fel. Elég egyetlen rendezetlen, túlzsúfolt kamrahelyiség és az értékes csí máris elszivárgott nemcsak házunkból, de szépen lassan az életünkből is. Ami előbb utóbb magánéleti, majd munkahelyi problémákhoz is vezethet. Ám ennek az ellenkezője is igaz. Egy szépen berendezett előtér munkahelyünkön jelentősen növelheti az ott dolgozók munkakedvét, erősíti immunrendszerüket, végső soron pedig kézzel fogható anyagi haszonnal is jár. Akár pozitívan, akár negatívan, de a csí befolyásolja mindennapi életünket.

 

3. Minden változik

A csí folyamatosan változik, hisz egyetlen állandó dolog van a világban, mégpedig a változás.

Egy ócska bútor, egy túlzsúfolt könyvespolc, kertünk nagy részt beárnyékoló fa , csupán felesleges holtsúlyt jelentenek. Épp ezért szükség van folyamatos megújulásra, mert az új körülmények szinte lehorganyozzák hozzánk a jótékony csít, ami segít még jobban kiteljesíteni új énünket. Ha azonban nem tudjuk környezetünkben változást véghezvinni,, nem is fog életünkben semmi sem megváltozni és visszazökkenünk a régi kerékvágásba.

 

feng-shui_cs

 

Egy kínai mondás szerint: ha meg akarod változtatni az életed, változtass huszonhét dolgot az otthonodban.

A változást akár egy izgalmas játéknak tekinthetjük. Legyünk rugalmasak a lakásunk berendezését illetően. Kísérletezzük ki, melyik bútorok és lakberendezési tárgyak között érezzük igazán jól magunkat, hisz az hatással lesz egész életünkre. A feng shui önálló lénynek tekinti az otthonunkat. Rajtunk áll, hogy sikerül-e harmóniában élni vele vagy sem. Mindig ügyeljünk arra, hogy életünk friss és üde maradjon. Legyen egy olyan csodálatos hely, ahonnan napról napra feltöltődve vághatunk neki az életnek.