Feng shui régen

A feng shui kínai szó. Jelentése: szél és víz. Közel háromezer éves múltra tekint vissza.

A feng shui első mesterei ezzel a módszerrel jelölték ki az építendő házak helyét. Azokat a pontokat keresték ugyanis, ahol a kínaiak által csínek nevezett erő vagy energia harmóniát teremtett, és így kedvező hatással volt az emberek életére. Törekedtek tehát, hogy épületeik jól védhető helyre kerüljenek, ne mossa el az áradás és szélárnyékban is legyenek.

 

A fentieknek legjobban az ún. „sárkány gyomra” forma felelt, meg, ami leginkább egy karosszékre hasonlított. Ezeken a helyeken emelt épület félkörben hegyekkel, erdőkkel övezett síkságon épült. A homlokzat felőli rész nyitott, a közelben tóval vagy folyóval.

 

feng_shui_haz

 

Feng shui ma

Manapság már nem nagyon van lehetőségünk, hogy eldöntsük, hogy kikeressük a számunkra legmegfelelőbb helyet és a feng shui alapelveinek betartása mellett építkezve elérjük az optimális csít és ezáltal a harmóniát. Sokszor semmi beleszólásunk nincs abba, hogy hol helyezkedjen el a ház a környező épületekhez képest vagy az utcához képest. Mondhatni erősen meg van kötve a kezünk. Azonban még ezek mellett a meghatározott körülmények között is ki tudjuk alakítani a csí egyensúlyát, az egészséget, a boldogságot és bőséget. Mindenképpen érdemes tehát a kezünkbe venni sorsunk irányítását!

A rossz adottságokkal rendelkező lakás vagy munkahely magába szívja ugyanis az ott élők vagy dolgozók energiáját. Ezzel szemben a csíben gazdag környezet szinte vonzza a jobbnál jobb lehetőségeket. Az a csí, ami most ebben a pillanatban is átjárja otthonunkat, munkahelyünket, meghatározza egészségünket, magánéletünket és anyagi helyzetünket is. Ha egyensúlyt teremtünk környezetünkben, rengeteg energiát nyerünk, és ez hozzásegít, hogy megvalósítsuk álmainkat és elérjük mindazokat a célokat, amiket kitűztünk magunk elé. A csí nem más, mint életenergia.

 

Feng shui alapelveit ajánlatos használni, ha

  • Új házat tervezünk, építünk
  • Új lakást vagy üzlethelyiséget akarunk vásárolni vagy bérelni
  • Újra rendezzük a munkahelyünket vagy lakásunkat
  • Több sikerre vágyunk, javítani szeretnénk kapcsolatainkon, egy elhúzódó betegség gyötör bennünket

 

„Szépnek születni nem olyan fontos, mint szerencsés csillagzat alatt születni.

Szerencsés csillagzat alatt születni nem olyan fontos, mint jószívűnek lenni.

Jószívűnek lenni nem olyan fontos, mint jó csível rendelkezni.” (kínai mondás)