Közel hét évtizede annak, hogy José Silva, egy Texas-ban élő elektroműszerész, elektromos szempontból kezdte vizsgálni az emberi agyat. Saját maga által készített EEG-vel mérte gyermekei agyhullámait.

 

Sok-sok önszorgalomból végzett mérés és összehasonlítás után megállapította, hogy alvás és ébrenlét határán, (szendergéskor) legerősebb az agyi tevékenység, ekkor észlelhetők, az ún. alfa agyhullámok.

 

agykontroll

De a sokgyermekes José Silva nem elégedett meg pusztán, a számszerű mérési eredményekkel. Volt egy nemes cél, ami további próbálkozásra, önképzésre késztette: gyermekei tanulását szerette volna segíteni. Hosszú kísérletezés után végül kialakított egy olyan irányított meditációs módszert, amelynek két alapeleme, a mély relaxáció és az elme következtető-gondolkodási képessége.

Az agykontroll „atyjának” története kísértetiesen hasonlít sok tudományos felfedezés történetéhez. Márpedig a tudósokhoz hasonlóan, ő is keresett-kutatott, kitartóan kísérletezett, elbukott, felkelt újra meg újra, azután talált valamit, ami messze túlmutatott eredeti céljain, elképzelésein.

 

Leányának leckéje kikérdezése közben jutott arra a következtetésre, hogy a sok meditáció és képzeletet fejlesztő gyakorlás hatására, a gyermek különleges képességeket vett fel. José Silva később bebizonyította következtetésének helyességét: minden emberben kifejleszthető a tisztánlátás avagy clairvoyance képessége, amelyet még ma is a paranormális képességek közé sorolnak azok is, akik egyáltalán elismerik létezését. Silva 1966-ban tartotta első csoportos kurzusát. Innentől válhatott a nagyközönség, majd a világ számára elérhetővé a módszer, amelyet manapság a „nyugati világ jógájának” neveznek. Talán azért is találó ez a kifejezés, mert napi 2x 15 perces „programozás”még a legelfoglaltabb, nyugati élettempójú ember életébe is beiktatható.

 

Ezzel pedig eljutottunk ahhoz a kulcsfontosságú felismeréshez, hogy minden gondolat és szó kikerülhetetlenül hatással van agyunkra, s azon keresztül testi és lelki állapotunkra.Érdemes elgondolkodni azon, ha egyszer készítenének egy nagyszabású felmérést ebben a témában, melyik embernek lenne mérhetően sikeresebb napja, aki ezzel indít : - Ma megint bal lábbal keltem fel ! - vagy, aki : - Ez a nap is csodás dolgokat tartogat! – felkiáltással lép az utcára. S ha egy hosszadalmas, fárasztó munka vár Önre, vajon ez lesz-e a helyénvaló hozzászólás : - Megőszülök, mire befejezem! – vagy célszerű lenne – Hasznos tapasztalatokkal leszek gazdagabb a végére! – mondattal reagálni az eseményre. Volt már olyan helyzetben, hogy nagyon keresett valamit, s közben kitartóan skandálta „ a sehol sem  találom” negatív kicsengésű szavakat? Ezentúl a „rögtön megtalálom” avagy „ eszembe jut, hová tettem” varázsszavakkal jó hatásfokkal manipulálhatja önmagát!

 

Az agykontroll módszer legelső, rendkívül fontos lépése olyan belénk rögződött, szokássá vált megjegyzésektől, kifejezésektől megszabadulni, amelyeket hosszú évek alatt beépítettünk jellemvonásaink rendszerébe. Ennek legjobb módja, ha kicseréljük ezeket pozitív csengésű kifejezésre. Nem egyszerű, néha kemény munka mindezt véghezvinni, de többszörösen megéri ez az „agymosás”, mert a mentális tisztaság „illatát” Ön és környezete, s előbb utóbb a világ, egyaránt érzékelni fogja.

 

Írta: Rébb Terézia