Mindannyian a tökéletes karácsonyi ajándékot keressük, amivel legméltóbban kifejezhetjük a másik iránt érzett szeretetünket, és ami a legnagyobb örömet okozza. Netán – ha a pragmatikus szemlélet hívei vagyunk – azt keressük, ami a leghasznosabb, vagy – ha a meglep(et)és erejével kívánunk élni –, olyasmit, ami igazán „nagyot szól”. A következőkben néhány ötlettel szolgálunk ahhoz, hogy a legmegfelelőbb terepen kezdjük az ajándékvadászatot.

wamp_designvasarTámogasd a magyar designt!

Ha kreatív, egyedi tárgyat keresünk, térjünk be egy designboltba, ahol fiatal művészek által készített termékek közt válogathatunk, akár ugyanolyan áron, mint az ismert márkaboltokban. Nincs olyan város kis hazánkban, ahol ne jelent volna meg és nyitott volna boltot, műhelyt egy-egy lelkes designer.

Ha igazán széles választékra támad igényünk, keressük fel Budapesten a Wamp designvásárt a december 8-15-22. dátumok valamelyikén a Millenáris B csarnokban. Aki úgy véli, csak a hölgyek részére találni itt szóba jöhető ajándékot, téved: a valóban sok ékszer és nőiruha-árus között szép számmal akadnak a férfiak érdeklődésére is számot tartó standok. A bőrből készült termékek, táskák, laptop- és egyéb elektromos kütyütartók, ruhák, képzőművészeti termékek közt az erősebb nem számára is könnyű inspirálódni. Egyúttal nemcsak kézműves, igényesen elkészített terméket ajándékozunk, ami nem köszön vissza az utcán, hanem a magyar tervezők munkáját, üzletét is támogatjuk a vásárlással.

Hangoskönyvtárgary_chapman_hangoskonyv

A könyv a modern korban is érték, csak sajnos már nemigen jut idő olvasni, arról nem is beszélve, hogy a papírgyártás nincs jó hatással az erdőállományra. E két problémát nagyszerűen orvosolják a hangoskönyvek, amik autózás, házimunka, ház körüli teendők közben, vagy épp a fürdőkádban ülve is élvezhetők, sőt, akkor a legélvezetesebbek, amikor a hétköznapi tevékenységekből a fantázia világába repítenek. Az írott szó tehát nem vész el, csak átalakul hallgatottá, ami különösen azoknak esik jól, akik amúgy lassan és nehezen olvasnak. A legtöbb könyvesbolt és kiadó karácsonyi akciókkal készül kifejezetten hangoskönyvek terén.

horgolt_sapka„Csináld magad!” mozgalom

Ha történetesen van egy kis szabadidőnk, és szeretünk kézimunkázni, barkácsolni, akkor a beszerzőkörút alapanyagokra is irányulhat. Ajándékot ugyanis nemcsak venni, hanem készíteni is lehet, amivel azt sugalljuk a megajándékozottnak, hogy a lehető legértékesebbet, a visszafordíthatatlanul fogyó időnket fordítottuk rá: nemcsak leemeltünk a polcról és fizettünk a kasszánál, hanem pepecseltünk is.

A hobbyboltokban könnyedén begyűjthetünk néhány ötletet, decoupage, mozaikozás, patchwork, mindig van új a nap alatt a kézművességben. Horgolhatunk sapkát, sálat, készíthetünk párnahuzatot patchwork-technikával, és biztosak lehetünk benne, hogy lányunk mindig kincsként őrzi majd az általunk alkotott ékszeres ládikáját. E sorok írója olyanról is hallott, hogy valakinek komplett íróasztalt rakott össze az édesapja. Határt csak a képzelet szab, viszont az anyagbeszerzéskor nem árt alaposan szétnézni, mert egyes hobbyboltokban annyira rúghat a cech, mint máshol a késztermék ára – hja, az időt ajándékozás gesztusát is meg kell fizetni.

Ökoszemlélethazi_lekvar

Terjed a természetesség kultusza. A természetes alapanyagokból készült termékek nemcsak az egészséget őrzik, de a természetvédelem fontos céljáért is tesznek és a környezetmegóvás eszméjét is képviselik. Magyarországon szerencsére sok helyen elérhetőek magas minőségű termékek, szappanok, krémparfümök, fürdőgolyók, meglepő ízesítésű lekvárok, teák, olajak, és a végtelenségig sorolhatnánk a biotermékeket.

Ajándékozhatunk aloe vera növényt cserépben – szinte öntözni se kell, így még notórius „növénynyiffantóknál” is életben marad, alsó húsos leveleinek összenyomásával pedig könnyű kinyerni az értékes nedvet, ami bőrre cseppentve segít begyógyulni a sebeket, joghurtba adagolva pedig jót tesz az emésztésnek.

Házi termékeket mi magunk is készíthetünk: egy kis üvegben saját főzésű lekvár, vagy épp dió, mandula, kesudió mézzel megcsurgatva elegáns és mindig kapós élvezet, a barátok, távolabbi rokonok számára pedig figyelmes gesztus.

hotel_residence_wellness_ajanlat_kicsiAjándékozz élményt!

A karácsonyfa alá újabban nemcsak tárgyak, hanem élmények is kerülhetnek. Színházjegy, koncertjegy, kiállítás belépő – akár családi hagyományt is kovácsolhatunk abból, hogy a téli kulturális szezont a karácsonyi ajándékozás alkalmával szervezzük le, aztán természetesen mindenki kellő nyitottsággal járja végig a többiek programötleteit.

Igazán nagyvonalú és elegáns, ráadásul szeretteink testi-lelki jóllétét is szem előtt tartó ajándék egy téli feltöltődést szolgáló wellnesshétvége. Az ünnepi szezonban számos akcióval rukkolnak elő a szállodák, és mivel kishazánk igazán az ezer hévforrás országa, a lakóhelyünkhöz közel is minden bizonnyal található jó nevű létesítmény, ahova spontán módon kiruccanhat(nak) a megajándékozott(ak).

Szabó Elvira