1. Konyha

 takaritas2Ha a szobákkal végeztünk, a következő nagy feladat a konyha.

 Ennél a helyiségnél kétféle koncepció érvényesülhet. Vannak, akik az ünnep utánra hagyják a takarítását, mondván a sütés-főzés alatt újra visszaáll a takarítás előtti állapot. A másik oldal szerint egy tiszta konyhában nagyobb kedvvel haladunk a húsvéti előkészületekkel, még azon az áron is, hogy így tulajdonképpen duplán takaríthatunk. Szerintem a legjobb itt is az arany középút.

 A konyhaszekrények kipakolását, a ritkán használt edények elmosását elvégezhetjük előre, ahogyan az ablakpucolást is, hiszen ezek biztosan nem lesznek újra piszkosak. A kamrában, vagy az e célra használt szekrényben is kiválogathatjuk az esetlegesen lejárt szavatosságú élelmiszereket, eközben felfigyelünk a még használható, de már hamarosan lejáró csomagokra is.

 

A hűtőszekrényt is érdemes az ünnep előtt kitakarítani, ez amúgy is gyakrabban esedékes, mint a nagytakarítás, ráadásul az ünnep alatt több élelmiszert tárolunk benne. A frigider takarításához elég egy kevés ecetes víz, a szagtalanításhoz szódabikarbónás vízzel teli kis tálkát helyezzünk bele.

 

A sütő tisztítását valóban érdemes az ünnep utáni időkre hagyni, ehhez a professzionális szereken kívül használhatunk sima, mosogatószeres vizet, mellyel - amennyiben a sütőnk alkalmas rá - rövid ideig áztathatjuk is a beégett foltokat.

A páraelszívóban levő filter tisztítása vagy cseréje is inkább húsvét utáni feladat.

 

A tisztává varázsolt konyhában máris kezdetét veheti az ünnepi készülődés, tojásfestés.

 

2. Fürdőszoba

 Bár e helyiséget folyamatosan tisztántartjuk, ilyenkor húsvét előtt kibővítjük a tennivalók sorát.

 

A fürdőszoba takarításához tulajdonképpen csak ecetre van szükségünk a sokféle, bolti tisztítószer helyett. Ha a vízköves zuhanyfejet, csaptelepet pár órára vagy egy éjszakára hideg ecetes vízben áztatjuk, de akár egy ecetes ronggyal is bebugyolálhatjuk, újra a régi fényében ragyog majd. Előtte végezzünk a felületeken tesztelést, hiszen némely szaniter színe megváltozhat az ecet hatására. Ezeket a hozzá illő tisztítószerekkel takarítsuk.

 

Gyors vízkőeltávolításhoz én a következő praktikát alkalmazom. Ecetes forró vízbe szódabikarbónát szórok -vigyázzunk, felpezseg-, ez az "elegy" pillanatok alatt feloldja a lerakódott vízkövet.

 

A csempe megtisztításához is jól alkalmazható az ecetes víz, s ha még utána száraz ronggyal, vagy papírtörlővel áttöröljük, csillogni fog a burkolat.

 

A fürdőszobai kárpitokról se feledkezzünk meg, a zuhanyfüggönyt, kádkilépőt, szőnyegeket is mossuk ki. Jó időben a napon szárítva a "tavasz illata" elűzi a tisztításhoz használt ecet szagát.

 

A nehezen hozzáférhető helyek takarításánál nagy szolgálatot tehet egy fogkefe, így könnyen elérhetővé válnak a zugok, és az egyenetlen felületek is jobban tisztíthatóak vele.

Az esetleges rozsdafoltokat ecet és bórax 1:1 arányú keverékével tüntethetjük el.

 

A wc takarításához is többféle terméket választhatunk, de a sütőpor és az ecet - mint természetes tisztítószer- itt is megfelelő, bár több időre van szükség az optimális hatás eléréséhez. A wc belső felületének átsúrolása után öntsünk tisztítószert, vagy ecetet a lefolyó részbe, és a takarítás befejeztéig állítsuk bele a kefét, így egyidejűleg azt is fertőtlenítjük. Nagytakarításnál érdemes leszerelni az ülőkét és alaposan lemosni, vagy kefével átsikálni.

 Már csak a padló tisztítása marad hátra, és végre nyugodtan hátradőlhetünk a karosszékünkben egy jó könyvvel, munkánk jutalmaként :)

 

Írta: Révész M. Ágnes