Tavaly ősszel szmogriadó volt Budapesten. Egyszer csak volt egy pillanat, amikor nem kaptam levegőt.

A cigisdobozra írt „A dohányzás káros az egészségre”, az Anyám a „Legalább az utcán ne!” és a barátaim leszokás felé terelő finom megjegyzései kísérték a láncdohányzással töltött 14 évemet.

Az első cigimet az angol érettségi előtt szívtam el, és a dohányzásra az egyetem kertjében szoktam rá. Diákként sokszor nem volt pénzünk meleg ételre, de cigire valahogy mindig jutott.

Többször próbáltam leszokni: akaratból, tapasszal, gyógyszerrel. A legdurvább a gyógyszer volt, amitől hallucinálni kezdtem, de a nikotinfüggőségemen nem változtatott. Sem a relaxáció, sem a sport, sem az egyre gyakoribb megfázások.

 

És akkor jött a szmogriadó. Nem csak a város területe kezdett  pirosan villogni a képernyőn, hanem a fejemben is kattant egy kapcsoló.

 

cigi

 

November 18.-án szívtam el az utolsó cigimet. Leszoktam? Azóta eltelt több, mint fél év, és csak remélni tudom, hogy ez így is marad…

 

Hogy sikerült? Nekem nagy felismerés volt, és hátha Neked is segít!

Először is: a tizennégy év kudarcba fulladt próbálkozásai nem voltak hiába. Az első pillanattól, amikor ráébredtem, hogy rászoktam, próbáltam leszokni. Az azóta gyűlő elhatározás egyszer csak elérte a kritikus pontot. Soha nem tudhatod, hogy ez mikor jön el. Lehet, hogy már holnap.

Másodszor: én magam is  olyanná változtam a sok év belső munkája során, hogy nem pusztítani akartam magam  tovább, hanem engedtem, hogy azt tegyem, amit igazán akarok. Ez nem egy elhatározás, akaraterő kérdése, hanem olyan, mint amikor letakarítjuk a havat a tóról, hogy lehessen a jégen korcsolyázni.

Harmadszor: Van egy trükk, ami az első „leszokó hónapokban” rengeteget segített. Azon a pénzen, amit cigire költöttem volna – napi egy doboz ára – valamivel megleptem magam. Valami olyan aprósággal, amire amúgy sajnáltam volna a pénzt, valami kis luxus-finomsággal, gyümölccsel, két nap „cigiárából” egy mozival.

 

És SIKERÜLT!!!!

Azóta tényleg megváltozott az életem!

Büszke vagyok magamra!

Büszkék rám!

Jó illatom van!

És sokkal jobb így!

 

A cikket beküldte: Anna1980